Literature

Ovih februarskih dana možemo u gradu videti velika jata ptica koja se hrane plodovima bođoša (Celtis occidentalis). To su drozdovi borovnjaci (Turdus pilaris), ili kako ih Somborci popularno zovu “bođošari”. Dolaze nam iz udaljenih krajeva: Skandinavije, planine Urala, Sibira.

Read more

Bela roda (Ciconia ciconia) je često povezivana sa bebama i porodicom. U zapadnim kulturama simboliše rađanje dece. Legenda da roda donosi bebe verovatno je nastala, zato što se rode vraćaju nakon devet meseci. To se povezuje i sa povratkom roda u proleće, vreme buđenja i obnove prirode i takođe je simbol obnove, preporoda i stvaranja.

Read more

Nakon više od 30 godina 2014. godine modrovrana (Coracias garrulus) je ponovo gnezdila u Somborskoj opštini. Prvenstveno zahvaljujući dvojici entuzijasta, Szekeres Otto-u i Đapić Dejanu koji su od 2008. godine počeli postavljati kućice za gnežđenje modrovrana.

Read more

Članovi DZPP Natura iz Sombora boravili su na planini Tari od 15. do 18.05.2020.godine gde su sproveli mapiranje Sova u nacionalnom parku Tara.

Read more