[Translate to Magyar:] O nama

[Translate to Magyar:]

Društvo za zaštitu i proučavanje prirode – NATURA je osnovano 28. decembra 2008.

 

Društvo se bavi proučavanjem biljnih i životinjskih vrsta, i proučavanjem njihove ekologije, odabira staništa i zaštite, popularizacija potrebe za zaštitom vrsta, prirodnih dobara i biodiverziteta. Naš cilj je da kroz proučavanja dobijemo više saznanja zahtevima vrsta, te da na temelju toga pospešujemo njihovu aktivnu zaštitu i edukujemo stanovništvo o tome. Cilj nam je da u aktivnosti uključimo učenike osnovnih i srednjih škola, jer kroz njihovu edukaciju možemo računati na to da će se i ta deca jednog dana zalagati za zaštitu i očuvanje prirode i tako omogućiti da se sačuva biošarenolikost naših prostora. Edukacija u društvu se ne ograničava samo na mlađu populaciju nego i na sve ostale građane, kroz stalnu komunikaciju sa javnošću, predavanjima, elektronskim medijima i objavljivanjem naučnih radova. Naše društvo sačinjavaju osobe širokog spektra delatnosti kao što je proučavanje prirode, planinari, prstenovači ptica, šumari, lovci, zaštitari, profesori biologije.

Sobzirom da se bavimo ekologijom, naš rad se pretežno odvija na terenu. Naš rad se trenutno odvija na vlažnim staništima, koja važe za jedna od najugroženijih u svetskim razemerama. Intenzivno istražujemo ekologiju i reprodukcionu biologiju velikog trestenjaka (Acrocephalus arundinaceus), i ševarskog trstenjaka (Acrocephalus melanopogon).

 

Saradnici

[Translate to Magyar:]

Dr Thomas Oliver Mérő
Doktor nauka – Ekološke nauke
thomas.oliver.mero@gmail.com
 

 

Proučavam reprodukcionu biologiju, odabir staništa, upravljanje staništa, preživljavanje i funkcionisanje ekoloških klopki kod velikog trstenjaka (Acrocephalus arundinaceus), vrsta naznačena kao indikator i vodeća vrsta trščanih staništa. Osim toga proučavam, ishranu i odabir staništa štuka (Esox lucius), odabir staništa i efekte rekonstrukcije travnatih staništa na sitne sisare (Rodentia, Insectivora), strategije zimovanja senica (Parus major, Cyanistes caeruelus) i kobaca (Accipiter nisus) u urbanoj sredini, i status i odabir staništa ševarskog trstenjaka (Acrocephalus melanopogon) prioritetna vrsta Natura 2000 areala.

Antun Žuljević
Šumarski tehničar
antun.zuljevic@gmail.com
 

Proučavanjem ptica se bavim od 1977. godine, a prstenovanjem od 1981. godine. U najviše prstenujem ptice pevačice (Passeriformes), ali i ptice grabljivice (Falconiformes, Accipitriformes, Strigiformes), šljukarice (Charadriiformes) i labuda grbca (Cygnus olor). Kordinator sam za Srbiju za kolor markiranje crnoglavog galeba (Larus melanocephalus), običnog galeba (Larus ridibundus), crne rode (Ciconia nigra), čaplje kašičare (Platalea leucorodia), sive čaplje (Ardea cinerea), mrke čaplje (Ardea purpurea), velike bele čaplje (Egretta alba), malog vranca (Phalacrocorax pygmeus), velikog trstenjaka (Acrocephalus arundinaceus), ševarskog trstenjaka (Acrocephalus melanopogon), kosa (Turdus merula), zelentarke (Chloris chloris) i kobca (Accipiter nisus).
Osim toga proučavam ekologiju i biologiju velikog trstenjaka, ševarskog trstenjaka, kobca i senica.

Dejan Đapić
Poljoprivredni tehničar
cbraaa@mts.rs
 

Radim markiranje ptica, uglavnom pevačica (Passeriformes) ali i grabljivica (Falconiformes, Accipitriformes, Strigiformes). Bavim se aktivnom zaštitom ptica, i edukacijom stanovništva, prvenstveno dece o potrebi očuvanja ptica i njihovih staništa. Proučavam efekte čovekovog uticaja na ptičje vrste koja nastanjuju livade. Jedan od osnivača NVO Ekološki pokret Stanišić.